Новини НАМ УкраїниКонцентрація волі

20-го березня стартував Open Call для участі в проєкті, що відбувається в рамках XV платформи культурних ініціатив «Новітні спрямування».

23.03.2023

20-го березня стартував Open Call для участі в проєкті «Концентрація волі», що відбувається в рамках XV платформи культурних ініціатив «Новітні спрямування». Ідея проєкту - показати, як сучасне мистецтво розкриває українську візію волі, що допомагає сьогодні українцям акумулювати сили для боротьби з російською навалою.
«Сучасна історія дедалі більше нагадує битву характерів, в якій на перший план виходить питання політичної волі. До такого висновку спонукає війна. З перших днів вона випробовує на міцність волю всіх, хто на стороні України та демократії. На щастя, українцям вдалося не тільки вистояти, але й створити своєрідне силове поле народного гніву, до якого зараз залучено вже десятки мільйонів людей.
У цьому силовому полі свобода розкриває особливий зміст, який не завжди усвідомлюється у мирний час. Вона постає не як прагнення до безмежної влади, а, навпаки, як воля до колективного спротиву будь-якій тиранії.
Ще у ХІХ столітті Г. В. Ф. Геґель висловив ідею, що «Світовий Дух» спрямовує хід історії до подолання деспотії й усвідомлення людством цінності свободи.
Сьогодні все вказує на те, що «Світовий Дух» обрав саме Україну місцем битви двох полюсів, де вирішується подальша доля людства. З одного боку, — архаїчна диктатура, що тримається на брехні та насиллі, з іншого, - міжнародне громадянське суспільство, в якому віра в розум перемагає ксенофобію та варварство. І це не просто різні світогляди, це різні цивілізаційні моделі, навколо яких тисячі років акумулюються протилежні вольові імпульси, що зійшлися зараз в епічній битві».
«На думку А. Шопенгауера, мистецтво знайомить особистість із трансперсональною уявою, в якій розкривається метафізична сутність «світової волі». І не так важливо, наскільки фантастичним є сюжет або настрій художнього твору, головне - які ідеї в нього вкладені, адже мистецтво здатне формувати не тільки емоційний інтелект, а й соціокультурну ідентичність».
«Ніщо так не пробуджує волю, як загроза брутального порушення особистих та культурних кордонів. Тому концентрація волі потребує не тільки безжалісної руйнації колоніалізму, але й ясного бачення того піднесеного та рідного світу, який протягом історії будується вільними людьми».
Ознайомитися з повним текстом концепції можна за посиланням.
Організатори: Національна академія мистецтв України, Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України, Центр сучасного мистецтва M17.

Illustration

Керівники проєкту від інституцій: Андрій Пучков (НАМ України), Ігор Абрамович (ІПСМ НАМ України), Наталія Шпитковська (M17) 
Куратори: Андрій Сидоренко, Ірина Яцик.
Партнери: Art Support Fund, Natalia Shpytkovska Art Advisory, ArtHuss, Front-Art, Utico, Ulma.
Медіапартнери: Антиквар, МІТЄЦ, АртКурсив.
Сторінка події у Facebook за посиланням.
Демонстрація проєкту відбудеться одночасно у просторах трьох інституцій організаторів.
Заявки на участь приймаються до 20 квітня 2023 року за допомогою онлайн-форми за посиланням.
Для додаткових питань: moc.liamg%40tcejorpmspi. Важливо, щоб заявка містила назву проєкту/твору, концепцію, технічний опис і візуалізацію твору, а також контакти та CV авторів (найбільш важливі творчі та біографічні події). До участі приймаються проєкти та твори, виконані в різних медіа: фотографія, цифрове мистецтво, графіка, інсталяція, живопис, відео, скульптура тощо.