Новини НАМ УкраїниЗагальні збори НАМ України ’2023

26-го квітня відбулася ХХVIІІ сесія Загальних зборів Національної академії мистецтв України, присвячена підсумкам діяльності у 2022 році та завданням на поточний рік.

28.04.2023

У засіданні взяли участь академіки та члени-кореспонденти НАМ України і делеговані представники наукових установ Академії.
Відкриваючи сесію, президент НАМ України, академік Віктор Сидоренко зокрема зазначив: «Відчуття, що 2022-й ще не скінчився, не полишає багатьох із нас, оскільки війна, яка йде вже понад 14 місяців, перетворилася на сьогодення, – те, з чим ми жили цей час і, на жаль, продовжуємо жити. Ці обставини, а також події на фронті, діяльність наших волонтерів змушують нас постійно пам’ятати про величезну відповідальність культури і мистецтва перед історією, нашої гуманітарної науки перед суспільством, щоденно докладаючи зусиль протистояти силам темряви, плекати надію у скоріше повернення до нормального життя, спокійної творчості і наполегливого творення».

Illustration

Підсумовуючи роботу НАМ України у 2022 році та розповідаючи про поточні плани, академік Віктор Сидоренко підкреслив, що діяльність Академії спрямована на згуртування мистецьких сил України та формування міцного культурного духу нації. «Наша Академія це важливий елемент фронту, свого роду арт-фронт, своєрідний гуманітарний засіб безпеки і оборони. І з цього шляху ми не зійдемо», – завершив виступ президент НАМ України.
В обговоренні доповіді взяли участь перший віцепрезидент НАМ України Валерій Бітаєв, віцепрезиденти Юрій Вакуленко та Олесь Санін, академіки-секретарі відділень Петро Чуприна, Андрій Чебикін, Микола Яковлєв, Владислав Корнієнко, Олексій Безгін, Сергій Маслобойщиков та академік НАМ України, професор Орест Голубець. Із промовами, присвяченими повоєнній відбудові культури в нашій державі, виступили також перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв і віцепрезидент НАН України Сергій Пирожков.
За наукові і творчі досягнення під час сесії були нагороджені науковці та діячі культури і мистецтва. За одноосібну монографію «Хрещатик – комунікатор між часами» (2021) Золоту медаль НАМ України отримала український архітектурознавець, завідувач відділу дизайну і архітектури ІПСМ НАМ України, кандидат архітектури, старший науковий співробітник Наталія Кондель-Пермінова.

Золоті медалі НАМ України були також вручені: заслуженому художнику України Анатолію Марчуку – за багаторічну творчу і громадську діяльність, спрямовану на розвиток і підтримку української культури; художнику Олександру Мельнику – за багаторічну творчу і громадську діяльність, спрямовану на розвиток і підтримку української культури; члену-кореспонденту НАМ України, професору Сергію Тишку – за багаторічну науково-дослідну діяльність у галузі мистецтвознавства і культурології.
Золотою медаллю НАМ України було відзначено діяльність Державного музею театрального, музичного та кіномистецтва України за багаторічну плідну працю на ниві збереження і популяризації національної культури та з нагоди 100-літнього ювілею. Президент НАМ України Віктор Сидоренко вручив відзнаку директору Музею Ірині Дробот.
За багаторічну плідну працю та вагомий внесок у дизайн-оформлення вітчизняних наукових видань у сфері культури та мистецтва, високий фаховий рівень виконання проєктів Срібну медаль Академії отримав молодший науковий співробітник відділу методології мистецької критики ІПСМ НАМ України Олександр Червінський.
Також на сесії були прийняті постанови про обрання іноземних членів та почесних академіків НАМ України. Так, іноземними членами Академії обрані:Артур Ґрін (США) – музикант і педагог, невтомний пропагандист української класичної та сучасної музики – за вагомий внесок у становлення музичного мистецтва й популяризацію української культури;Соломія Сорока (США) – музикант і педагог, невтомна пропагандистка української класичної та сучасної музики за вагомий внесок у становлення музичного мистецтва й популяризацію української культури;Сергій Святченко (Королівство Данія) – данський художник і архітектор українського походження – за вагомий внесок у становлення українського сучасного мистецтва й українсько-данських відносин у сфері візуального мистецтва.
Почесними академіками Національної академії мистецтв України стали:Дмитро Горбачов – український мистецтвознавець, історик мистецтва України, міжнародний експерт мистецьких творів – за багаторічну науково-дослідну діяльність у галузі теорії та історії мистецтва ХХ століття;Юрій Рибчинський – український поет, драматург, Герой України, народний артист України – за видатні досягнення в галузі культури і мистецтва України.
По закінченню ХХVІIІ сесії Загальних зборів НАМ України учасники схвалили звіт Президії Академії за 2022 рік і прийняли відповідну постанову.