Новини НАМ УкраїниЗа мотивами виставки Марії Левитської

Поки тривала презентація ескізів театрального костюма головного художника Національного академічного театру опери та балету України імені Т. Г. Шевченка, академіка НАМ України Марії Левитської, простір виставкової зали академії був сповнений вражень, творчих подій та емоційного спілкування.

10.04.2023

Протягом майже двох тижнів студенти й викладачі мистецьких навчальних закладів, зокрема - Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, друзі і колеги Марії Левитської, усі, хто просто є шанувальниками театру, отримали можливість не лише занурення у багатошаровість світової культури, а й дотику до професії театрального художника.

Illustration

Дивувала техніка рисунку та вигин ліній, що так точно увиразнюють національні ознаки та типові характеристики сценічних і кінематографічних персонажів, глибина та експресія кольорів, вміння Марії Левитської поєднати фольклорне начало з авангардистським баченням того чи іншого образу світової драматургії. 

І хто б не звертався до Марії Сергіївни із запитанням або уточненням - чи то художник-початківець, чи, наприклад, секретар з питань культури та освіти посольства Угорщини Міхай Грубер, - кожному вона приділяла максимум уваги, демонструючи шанобливе ставлення до співрозмовника.
Особливою подією під час експонування став своєрідний майстер-клас, на який завітала як молодь, так і колеги Марії Сергіївни, музейні працівники. Протягом майже трьох годин, не оминувши жодного виставкового модуля, Марія Левитська ділилася не тільки власним досвідом у контексті народження і виготовлення театрального костюма на різних етапах його творення, а навіть тими потаємними моментами цього процесу, що зазвичай приховані за кулісами вистави. 
Слова вдячності, що незмінно супроводжували захоплення майстерністю автора виставки, засвідчили, безсумнівно, не тільки величезну вагу Марії Левитської у площині театральної культури, а й увиразнили існуючу тяглість національної школи сценографії, тих творчих і світоглядних підвалин, що були закладені її Учителем - народним художником України, академіком НАМ України Данилом Даниловичем Лідером.