Новини НАМ УкраїниЗ нагоди 125-річчя від дня народження Георгія Ткаченка

5-го травня в Музеї книги і друкарства України відбудеться вечір вшанування пам’яті мистця.

04.05.2023

З нагоди 125-річчя від дня народження відомого українського художника і бандуриста-етнографа Георгія Ткаченка 5 травня о 17-00 в рамках виставки “Георгій Ткаченко (1898-1993): маляр і бандурист”, яка проходить з 4 квітня по 10 травня, в Музеї книги і друкарства України відбудеться вечір вшанування пам’яті мистця.Георгій Ткаченко – відомий професійний майстер пленерного малярства. За життя талановитого мистця відбулося понад 30 персональних виставок в музеях, галереях і виставкових залах Києва, Канева, Львова, Переяслава, Яготина, Богуслава, інших міст. Там і зберігається основна частина творчого доробку майстра. На нинішній виставці експонуються 100 творів олійного і акварельного пейзажного живопису (1920-і – 1970-і рр.) з приватних колекцій. 
Опоетизовані пейзажні мотиви Георгія Ткаченка часто мають й етнографічний характер, а зображуваний піднесений, чи сумний, а то й трагічний стан природи та авторська щирість, з якою написані картини, зворушують глядача, інтригують, заохочують продовжувати перегляд виставки. Тому діалог творця і глядача здається нескінченним, а мистецтво виявляє свою магічну силу. 
Георгій Ткаченко добре знаний і як унікальний бандурист, один з останніх, хто досконало володів мистецтвом старосвітської гри на народній бандурі та багато зробив для його відродження. Відвідувачі виставки можуть оглянути бандуру, виготовлену за кресленнями і під наглядом Георгія Кириловича, на якій навчалися його учні, а також світлини участі Г. Ткаченка у різноманітних мистецьких і наукових заходах. Настрій співпереживання підсилюють записи співу та гри на бандурі Георгія Ткаченка, що супроводжують експозицію.

Illustration