НовиниВиставка "Концентрація волі" в ЦСМ M17

1-го червня о 18:00 Центр сучасного мистецтва М17 відкриває другу частину проєкту «Концентрація волі» в рамках XV платформи культурних ініціатив «Новітні спрямування».

24.05.2023

Організатори: Національна академія мистецтв України, Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України, Центр сучасного мистецтва M17. Для відкриття другого етапу проєкту “Концентрації волі” – виставки в ЦСМ М17 – важливу роль відіграла підтримка Art Support Fund.

Illustration

Виставка в М17 поєднує в собі мистецькі твори, які висвітлюють різні аспекти наслідків повномасштабного російського вторгнення. В експозиції – відео-арт, фотографія, інсталяція з уламків військового обладнання, об’єкти, графіка, живопис, скульптура.
Мета проєкту – репрезентувати сучасне мистецтво, в якому розкривається українська візія волі, тобто тих ментальних сил, які щодня допомагають у визвольній боротьбі українського народу проти рашизму.
“Слово «воля» в українській мові має кілька значень. Одне з них – синонім слова «свобода», а інше – означає ментальну силу, яка дозволяє залишатися вмотивованим попри будь-які перешкоди на шляху до мети. Сьогодні такою метою є перемога України у розв'язаній росією війні”, – Андрій Сидоренко, куратор проєкту «Концентрація волі»
“З перших днів повномасштабного вторгнення Україна продемонструвала екстраординарну концентрацію волі: до відсічі, до боротьби, до життя, до перемоги. Колективний спротив мільйонів, в центрі якого – почуття гідності, складається з індивідуальних рішень та вчинків, які на очах змінюють світ. В цьому проєкті представлено широкий спектр мистецьких рефлексій на нову реальність, яка нас трансформує”, – Ірина Яцик, кураторка проєкту «Концентрація волі»
“Для нас важливо, що відновлення діяльності ЦСМ М17 ми розпочинаємо саме з цього виставкового проєкту, який об'єднує три інституції, і відображає бачення прояву волі під час турбулентних історичних часів. Протягом останнього року мистецтво дозволяло певною мірою “вижити”: повсякчас ставало терапевтичною практикою як для митців, так і для поціновувачів мистецтва. Художники відіграли і продовжують відігравати важливу роль, адже підтримують моральний дух нації і об’єднують людей”, – Наталія Шпитковська, Директорка ЦСМ М17
Для того, щоб знайти найбільш відповідні для ідеї проєкту твори, куратори провели міжнародний open call, а також запросили авторів, твори яких стали знаковими під час повномасштабної війни. В результаті, учасниками проєкту стало понад 70 художників, роботи яких експонуватимуться одразу у виставкових просторах трьох інституцій організаторів: Інституті проблем сучасного мистецтва НАМ України (ІПСМ НАМ України), ЦСМ M17 та Національній академії мистецтв України (НАМ України). Кожна з трьох локацій матиме свій унікальний список учасників та експозицію мистецьких творів.
В експозиції ЦСМ М17 можна буде побачити твори: Єви Андронікіду, Макса Вітика, Софії Голубевої, Маріанни Гончаренко, Петра Гронського, Сергія Гулєвича, Людмили Давиденко, Ангеліни Дацюк, Дмитра Доценка, Дмитра Ерліха, Маргарити Журунової, Сергія Западні, Микити Зігури, Сергія Корнієвського, Альони Кузнєцової, Костянтина Лапушена, Катерини Лісової, Антона Логова, Богдана Локатиря, Максима Мазура, Маріанни Маслової, Наталії Охман, Євгена Павлова, Тетяни Павлової, Анастасії Подерв'янської, Сергія Попова, Едуарда Потапенкова, Людмили Раштанової, Михайла Рая, Владислава Рябоштана, Юрія Сивирина, Віктора Сидоренка, Тіберія Сільваши, В’ячеслава Странніка, Василя Татарського, Нікіти Тітова, Олесі Трофименко, Нікіти Цоя, Олександра Чекменьова, Оксани Чепелик, Олексія Чистотіна, Іллі Чичкана, Саші Чичкан, Володимира Шапошнікова, Марії Шевченко, Захара Шевчука, Юлії Шибіркіної, Владислава Юдіна, Альбіни Ялози.

Повний текст концепціїДетальніше про проєкт на веб-сторінці ЦСМ М17
Куратори: Андрій Сидоренко, Ірина Яцик.
Керівники проєкту від інституцій: Андрій Пучков (НАМ України), Ігор Абрамович (ІПСМ НАМ України), Наталія Шпитковська (ЦСМ M17).
Проєкт відбувається за підтримки Art Support Fund, ArtHuss, Front-Art, Utico, Ulma, Всеукраїнська академія мистецтв.Медіапартнери: Антиквар, МІТЄЦ, Арт Курсив.
Відкриття відбудеться 1 червня о 18:00Адреса: м. Київ, вул. В. Антоновича, 102-104Вхід вільний
Національна академія мистецтв України (НАМ України) – самоврядна наукова установа, яка сприяє дальшому розвитку художньої творчості в Україні, формуванню пріоритетних напрямів руху українського мистецтва та наукових досліджень у галузі художньої культури, збереженню та продовженню традицій в галузі мистецтва, мистецтвознавства та культурології, а також підтримці мистецької освіти та наукової спільноти України. Під керівництвом НАМ України функціонують освітні та дослідницькі інституції.
Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України (ІПСМ НАМ України) – єдина науково-дослідна установа в Україні, що здійснює фундаментальні наукові дослідження у галузі всіх видів сучасного мистецтва, практичні і пошукові студії, спрямовані на розвиток професійного сучасного мистецтва й архітектури, впровадження нових мистецьких технологій і практик, розвиток національної культури, підготовку та видання монографій і збірників наукових праць із магістральних напрямів наукової діяльності Інституту.
Центр Сучасного Мистецтва М17 – культурна інституція, простір діалогу для фахових кіл, платформа для вивчення і дослідження історичних і сучасних культурних процесів. Разом з українськими та міжнародними експертами, ЦСМ М17 прагне навчати і надихати українське суспільство, через виставки, різноманітні мистецькі та освітні практики сприяти його позитивній трансформації. ЦСМ підтримує художні експерименти, колаборації та міжнародні обміни для експертів і митців різних напрямів для інтеграції українського мистецтва до світового контексту.
Art Support Fund – незалежний, неприбутковий, благодійний фонд, ініційований групою міжнародних меценатів та створений з метою забезпечення сталого функціонування українського культурного сектору, включаючи фахівців, активи та інфраструктуру, як важливої передумови життєздатності та єдності української нації в умовах російського вторгнення, шляхом збереження українських культурних та мистецьких активів, що перебувають під загрозою, а також промоції української культури на міжнародному рівні.