Новини НАМ УкраїниВиставка ескізів театрального костюма Марії Левитської

23-го березня в приміщенні Президії НАМ України відбудеться відкриття виставки Марії Левитської.

15.03.2023

Творчість Марії Левитської – народного художника України, академіка НАМ України широко відома не тільки в нашій державі, а й далеко за її межами. Понад 30 років Марія Левитська є головним художником Національного академічного театру опери та балету імені Т. Г. Шевченка. 
Театральний костюм є невід’ємною складовою процесу створення не тільки окремих сценічних образів, а й художнього образу вистави в цілому. А ескіз театрального костюма - один із перших кроків на цьому шляху. Протягом творчого життя Марія Левитська здійснила декілька тисяч ескізів, за якими створені костюми до вистав музичного і драматичного театрів.
На думку Марії Левитської, театральні костюми говорять мовою драматургії, коли кожний елемент вбрання є невід'ємною складовою персонажа, тісно пов'язаний з його характеристикою, а також зі зміною настрою чи поведінкою у виставі. 
Учасниця багатьох виставок, творчих акцій, мистецьких проєктів як в Україні, так і за кордоном, цього разу Марія Левитська презентує свій доробок у приміщенні Президії Національної академії мистецтв України, де відбудеться її персональна виставка ескізів театрального костюма різних періодів творчості.
"Для того, щоб написати небо в театральних декораціях, його потрібно написати з природи. Так само як і квітучі гілки, воду, траву. Я дуже люблю постояти на природі, вслухаючись впродовж тривалого часу в тишу і вивчати, як змінюються колір, форма, освітлення дерев, квітів, неба. Всі мої поїздки світом теж пов'язані з творчістю. Коли я вперше працювала з італійським режисером над оперою "Турандот", то спеціально поїхала до Китаю, а коли працювала з Анатолієм Солов'яненком, над оперою "Дон Карлос", то проїхала всю Іспанію... Потім були інші вистави та інші подорожі...Такі подорожі – моя віддушина, – розповідає Марія Левитська.
Марією Левитською створена сценографія та костюми до музичних та драматичних вистав не тільки в Україні, а й Канаді, Словенії, Польщі, Японії. 
Інформація: Марія Сергіївна Левитська - головний художник Національної опери України, народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, академік НАМ України, член Національної спілки художників України та Національної спілки кінематографістів України, нагороджена орденом Княгині Ольги (II ст.), Державною нагородою Італійської Республіки Орденом "Зірка Італії".
      Відкриття виставки відбудеться 23 березня о 17-00 за адресою: Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 20.
 

Illustration