Новини НАМ Українивисловлює співчуття

Національна академія мистецтв України, відділення теорії та історії мистецтв НАМ України, мистецтвознавча спільнота нашої держави понесли 28 червня тяжку втрату — у засвіти відійшла академік НАМ України, заслужений діяч мистецтв України, доктор мистецтвознавства, професор Марина Романівна Черкашина-Губаренко

28.06.2024

Мистецтвознавець і педагог, автор більш ніж двохсот наукових праць, Марина Романівна відома в Україні та далеко за її межами як видатний дослідник музичної культури й оперного мистецтва, автор численних фундаментальних наукових робіт – монографій, розділів у колективних працях, статей в науковій періодиці, які побачили світ як у вітчизняних, так і в іноземних виданнях.Упродовж усього життя діяльність Марини Черкашиної-Губаренко була тісно пов’язана з педагогічною діяльністю, стаж якої нараховував понад шістдесят років, адже вона завідувала кафедрою історії музики в Харківському інституті мистецтв імені І. Котляревського, більш ніж тридцять років очолювала кафедру історії зарубіжної музики Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.  
Марина Романівна брала активну участь як у діяльності відділення теорії та історії мистецтв НАМ України, так і в роботі інших наукових державних установ, організацій – заснувала власну наукову школу, під її безпосереднім керівництвом були захищені біля десяти докторських та понад тридцять кандидатських дисертацій, неодноразово виступала на захистах дисертацій у галузі музикознавства, театрознавства і культурознавства, виховала покоління фахівців у галузі теорії та історії музичного мистецтва.
Під науковим керівництвом Марини Черкашиної-Губаренко та за її участі було створено перший в Україні підручник з історії зарубіжної опери ХVII–XIX століть (1998), що одержав високу оцінку фахівців, був визнаний на державному рівні і отримав грант конкурсу «Трансформація гуманітарної освіти в Україні». З 1996 року вона була засновницею і незмінною керівницею Київського Вагнерівського товариства, що стало плідним підґрунтям становлення вітчизняного оперного мистецтва у єдності з основними тенденціями світової музичної культури.
Беручи активну участь у музичному і театральному житті України, багатьох престижних вітчизняних і зарубіжних наукових заходах з проблем культури і мистецтва, Марина Романівна написала численні рецензії на вистави, створила низку оперних лібрето. Вона користувалася незаперечним авторитетом і любов’ю серед колег та учнів, була ініціатором численних творчих і наукових заходів.

Illustration

Унікальна особистість, високий професіонал та Людина, Марина Черкашина-Губаренко назавжди залишиться в наших серцях як символ невтомної праці, новітніх ідей, безмежної пристрасті до музики, науки і вітчизняної культури.
Колектив Академії невтішно сумує з приводу непоправної втрати і висловлює щире співчуття рідним Марини Романівни.