Новини НАМ України«Вологі» абстракції Бедрі Байкама

У Лос-Анджелесі триває персональна виставка іноземного члена НАМ України Бедрі Байкама під назвою «Останні абстракції, що "ще не висохли"».

11.04.2023

Академік Бедрі Байкам – нью-експресіоніст першої генерації, який з початку 1980-х вдавався до мистецьких проєктів різних напрямів. Він став «культурним повстанцем», який боровся за права «незахідних» художників і мультидисциплінарним художником, залученим до політичного активізму та політичного мистецтва. Бедрі Байкам відомий спонтанним експресіоністичним використанням фарб, універсальними мультимедійними роботами, що варіюються від попарту до політичних гасел.
У творах, презентованих на виставці «Останні абстракції, що "ще не висохли"» турецький митець використав елементи змішаних медіа, які в результаті створюють кілька шарів. У такий спосіб твори виглядають не лише «ще мокрими», але й віддзеркалюють напрочуд свіжий підхід майстра до абстрактного живопису, що відомий світові з «Чорного квадрату» 1913 року. «Ще не висохли» – це переважно нові абстрактні роботи на полотнах розміром 1,8 х 2 м, створені Бедрі Байкамом у 2021–2022 роках, а також 4D-роботи (лінзоподібні), твори на папері та «Мапа історії мистецтва».
У квітні 2019 року академік Бедрі Байкам презентував в Туреччині свою «Мапу історії мистецтва». Вона викликала неабиякий інтерес. Робота охоплює всі мистецькі течії та видатних (а іноді й менш відомих) художників, обраних Бедрі Байкамом від доби Відродження до 2019 року, із загальним оглядом усієї світової культури, науки та подій. Отже, «Мапа історії мистецтва» стала макро-візією, що втілює глобальне бачення в часі та просторі, що в західному мистецькому світі зустрічається нечасто. 

 

Illustration

Твір відображає зв'язки мистецьких течій серед художників різних сторіч і десятиліть та їхню синхронність із дослідниками, філософами, державними діячами, науковцями, музикантами, кінематографістами. Таким чином, «Мапа історії мистецтва» набуває також світового культурного й суспільно-політичного виміру.
«Останні абстракції, що "ще не висохли"» – 147 персональна виставка академіка Бедрі Байкама. Вона триватиме до 30 травня 2023 року в Gloria Delson Contemporary Art (Лос-Анджелес, США). Наступні виставки Бедрі Байкама відбудуться цього року в Берліні, а на початку 2024-го – у Чикаго та Парижі.