НовиниВиставка "Межі залізної землі" в ІПСМ НАМ України

7-го червня відбулося відкриття виставки "Межі залізної землі" Костянтина Синицького, Сергія Сабакаря і Тараса Ковача в ІПСМ НАМ України

11.06.2024

Виставка «Межі залізної землі» об’єднала творчі енергії трьох митців. Металева скульптура Костянтина Синицького, гострі краї якої так і норовлять поранити, сусідить з рисунками та мультимедійною роботою Сергія Сабакаря, котрі, попри певну дистанційованість, зіштовхують глядача з безпосереднім актом/жестом насилля.
Помережані друкованими відбитками решток іржавого металу графічні аркуші Тараса Ковача закільцьовують лейтмотив виставки.

Illustration

Об’ємна метафора сприяє багаторівневому прочитанню як загальної ідеї виставки, так і репрезентованих на ній візуальних творів. Вона водночас вказує на стійкість духу українців і межі нашої витривалості як країни, що перебуває в процесі екзистенційної боротьби за ідентичність.
Виставка досліджує природу вуличного протестного руху й дієвість опору під час протистояння зовнішній агресії. У центрі уваги – взаємодія індивідуума та суспільства і рефлексія над шляхами подолання їхньої взаємної відчуженості.

Більшість робіт створено упродовж кількох останніх років, деякі постали ще до 2014 року. Проте сугестивний вплив війни відбивається в їх асоціативному сприйнятті. Так, пошматована війною «залізна земля» презентована в рисунках Сергія Сабакаря як постапокаліптичний пейзаж. Використані для друку знайдені залізні об’єкти Тараса Ковача, здається, «гравіюють» паперову поверхню слідами танкових гусениць. Колірна гама та напівабстрактні форми зображених елементів нагадують військовий камуфляж. Цю землю населяють парадоксальні, здебільшого деперсоналізовані істоти Костянтина Синицького, які ведуть мовчазний, утаємничений, нескінченний діалог із самими собою.
Заразом вони ставлять питання глядачеві: як залишитися людиною в епоху дегуманізації, як зберегти себе та свою ідентичність у світі непевності й абсурду, як захистити свободу і країну в добу війни.
Куратор проєкту: Антон Коломієць, молодший науковий співробітник ІПСМ НАМ України, артилерист 241 ОБр ТрО ЗСУ. Співкуратор: Марина Стрельцова, науковий співробітник Kunsthalle Rostock.
Виставка триватиме до 2 липня 2024 року в рамках проєкту "Арт-А-Art"ІПСМ НАМ УкраїниКиїв, вул. Євгена Коновальця, 18-д