НовиниВідкриття виставки Марії Левитської «Народження образу»

12-го травня в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відбулося відкриття виставки академіка НАМ України Марії Левитської «Народження образу».

15.05.2023

Працюючи над виставою з її тематикою та музичним матеріалом, художниця шукає в історичній спадщині зорову, просторову предметну матеріальність, яка б допомогла створити унікальні образи вистави, гармонійно поєднати історію костюма та стилю з музикою і сценічним рухом.Створені мисткинею ескізи костюмів та сцени, демонструють процес народження образу майбутньої постановки.

Illustration

На виставці представлені твори Марії Левитської з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, а також з особистої збірки художниці.
Ранні роботи: ескізи костюмів до вистави «Макбет» В. Шекспіра (1976), режисер В. Булатова, сценографія Д.Лідера, Хмельницький музично-драматичний театр ім. М. Старицького, до вистави «Стійкий принц» П.Кальдерона (1981), режисер М. Нестантінер, Г. Гладій, Київський молодіжний театр.Ескізи костюмів до кіно: як художниця-постановниця і художниця костюмів Марія Сергіївна працювала на кіностудії імені Олександра Довженка. Серед її кіноробіт - співпраця з Іваном Миколайчуком над фільмом «Украдене щастя»
(1984, не здійснено), «Важко бути богом», режисер П. Фляйшман (1986, не здійснено), «Капітан Фракасс», режисер В. Савельєв (1984 ).

Ескізи до всесвітньовідомих оперних та балетних постановок: «Мойсей» М.Скорика, «Лючія ді Ламмермур» Г. Доніцетті, «Макбет», «Бал-маскарад», «Дон Карлос», «Набукко» Дж. Верді, «Турандот» Дж. Пуччіні, «Джоконда» А. Понкієллі, «Корсар» А. Адана, «Ніч перед Різдвом» Є.Станковича, «Грек Зорба» М. Теадоракіса, «Дафніс і Хлоя» М. Равеля; до закордонних постановок - «Спляча красуня» (Гданськ, Польща), «Тойбеле та її демон» (Хайфа, Ізраїль); до драматичних вистав - «В полоні пристрастей (Камінний господар)» Київ, театр імені Лесі Українки.
Виставка триватиме до 16 липня 2023 р. Графік роботи: понеділок, середа-неділя з 10:00 до 17:00 (вівторок–вихідний).
Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України, Київ, вул. Лаврська, 9; корпус 26 (територія Києво-Печерської лаври).