НовиниВідкриття мистецького проєкту «ЛЮДИНА. Ідентифікація війною»

16-го травня у Національній академії мистецтв України відбулося відкриття мистецького проєкту «ЛЮДИНА. Ідентифікація війною», українського художника, кандидата мистецтвознавства, професора Володимира Стасенка

18.05.2024

Графічні полотна автора творилися гарячими слідами війни, у часі передвеликоднього посту 2022 року, коли Україні довелося особливо глибоко переосмислити драму Христових страстей. Гаслом проєкту, що апелював до цивілізованого світу, стала відома молитва «Agnus Dei» («Агнче Божий, що береш на себе гріхи світу, помилуй нас»), яка входить до тексту реквієму.

Illustration

Роботи задумувалися як своєрідні документи, створені на основі реальних фотографій, зроблених військовими спецкорами, а також випадковими свідками на мобільні телефони. Це страшні свідчення лихоліть війни, які безмежно краять серце. Факти, зафіксовані камерами, описані живими свідками цих подій, має побачити, осмислити та осягнути все цивілізоване людство.

Попри нестерпні випробування, кожної миті, людина робить свій особистий вибір, здійснює власні великі або ниці вчинки. Людина сіє хліб. Людина садить сад. Людина любить дітей і батьків. Людина співчуває. Людина руйнує. Людина вбиває і принижує. З глобального рівня війна приходить до кожної людини, яка робить конкретні дії.
Проєкт, як і війна, ставить перед глядачем питання — скільки в людині свободи волі? Скільки в людині повноти любові, добровільної самопожертви? Скільки чеснот, що дають змогу свідомо обрати добро. Скільки правди? Скільки присутності в творінні? Чи справді людина є вінцем творіння? Чи є в людині ЛЮДИНА? Що в людині ЛЮДИНА?

Мистецький проєкт триватиме до 16 червня 2024 року
Національна академія мистецтв України
Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, 20
Графік роботи виставки: пн-пт, 11:00–17:00