НовиниУ Великій залі НАМ України відкрито виставку «Створити фільм ДОВБУШ»

Академія розпочала низку заходів, присвячених головній кінематографічній події 2023 року, – виходу на екрани України та світу фільму Олеся Саніна «Довбуш».

13.09.2023

Національна академія мистецтв України вже вдруге цього року виступає організатором масштабних виставкових проєктів. Після успішної реалізації проєкту «Концентрація волі», що тривав до кінця серпня в рамках XV платформи культурних ініціатив «Новітні спрямування», Академія розпочала низку заходів, присвячених головній кінематографічній події 2023 року, – виходу фільму «Довбуш».
12-го вересня у Великій залі Академії президент НАМ України, академік Віктор Сидоренко та режисер кінострічки, віцепрезидент НАМ України, член-кореспондент НАМ України Олесь Санін відкрили виставку «Створити фільм ДОВБУШ».

Illustration

«Для нашого фільму руками десятків художників кіно і сотнями майстрів був витворений цілий світ. Декорації, костюми, зброя і прикраси, ескізи і сторіборди, фото та відеолітопис залаштунків. Той, хто відвідає виставку, сподіваюсь, встигне побачити і відчути ту любов і відданість, із якою ми знімали історію яка нас надихала», – сказав Олесь Санін.

Щодо музикальної теми фільму режисер зокрема зазначив: «Ми довго шукали те єдино вірне звучання фільму "Добуш", в якому розкрилася б душа нашого героя, який зітканий із голосу вільного вітру, ритму вічної боротьби та сповнений енергією стрімких потоків, пралісів і вічних гір. І ще це ми прагнули створити сучасну енергійну кінематографічну музику, яка стала б ще одним персонажем, ще одним голосом, та розказувала нашу щиру легенду для глядача, легенду про любов і надію. І, здається, впоралися».
На відкриття виставки завітали головні герої – актори Сергій Стрельніков (виконавець ролі Довбуша), Ашот Арушанов (виконавець ролі Вартана) та члени знімальної групи: художник з костюмів Марія Керо, редактор діалогів та автор новелізації сценарію фільму Василь Карп’юк, автор фотобейкстейдж Мітя Бородін.
На виставці експонуються костюми героїв, реквізит, декорації, оригінали розкадрування, фото та відеосюжети зі знімального майданчика. Далі планується проведення творчих зустрічей, дискусій та кураторських екскурсій від режисера, художників-постановників, композиторів, авторів спецефектів, історичних консультантів тощо. А для школярів та студентів кінематографічних вишів заплановані окремі лекції й авторські зустрічі.
Виставка триватиме до 10-го жовтня 2023 рокуАдреса: НАМ України, вул. Бульварно-Кудрявська, 20Графік роботи виставки: Пн-Пт, 11:00–17:00Вхід вільний
Фото Тетяни Мячкової