НовиниУкраїнський інститут
відкрив представництво
у Франції

9-го листопада відбулося урочисте відкриття представництва Українського інституту у Франції. НАМ України була запрошена на цю подію в Парижі

16.11.2023

Президент НАМ України Віктор Сидоренко від імені Академії вітає відкриття представництва Українського інституту у Франції, підкреслюючи, що це є важливим для співпраці й налагодження культурних і дипломатичних зв’язків між Україною та Францією. Урочисте відкриття відбулося в культурному центрі La Gaîté Lyrique.

Illustration

На події були присутні Перша леді України Олена Зеленська, Держсекретар із європейських справ МЗС Франції Лоранс Бун, Міністр культури Франції Ріма Абдул Малак, перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко, президент Французького інституту Єва Нґуєн Бін, заступник мера Парижа з питань культури Карін Ролан та президент Асоціації Українського інституту у Франції Ірина Дмитришин.
«Якщо спитати зараз у багатьох європейців, що вони знають про Україну не з новин, а зі сфери культури, з книжок, яких класичних наших художників, письменників, напевне, це буде складним запитанням. Прикро, що світ починає більше дізнаватися про українську культуру та наш внесок у світову лише через російський напад. Але добре, що таки дізнається. Бо наша культура доводить: ми є, завжди були й будемо. Хоч би як імперія хотіла – й зараз хоче – нас знову привласнити», – сказала Перша леді України Олена Зеленська.

«Безпрецедентна увага світу до України відкриває нові можливості для культурної дипломатії між Україною та Францією. Взаєморозуміння, обізнаність та співпраця між двома культурами зміцнює європейський проєкт та робить наші суспільства більш поінформованими та стійкими. Щоб надати більше можливостей для українських та міжнародних культурних діячів, ми відкриваємо представництва Українського інституту в ключових країнах-партнерах у тісній співпраці з Міністерством закордонних справ та посольствами України», – коментує Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту.
Також у церемонії відкриття взяла участь радник президента НАМ України, заступник начальника відділу міжнародних наукових і мистецьких зв’язків НАМ України, доктор філософії Наталія Шпитковська.
Відкриття представництва Українського інституту у Франції є продовженням зміцнення позицій української культурної дипломатії в Європі та світі. Місія представництва Українського інституту у Франції полягає в тому, щоби зробити українську культуру впізнаваною, сприяти зацікавленості в студіюванні її набутків, створювати попит на український культурний продукт через репрезентацію української культури як вагомої складової європейської культури, стимулювати активну залученість Франції до допомоги українському культурному сектору, до відновлення й реставрації об’єктів культурної спадщини.
У день відкриття команда Українського інституту та Олена Зеленська відвідали університет Сорбонни (університети Париж I, Париж III та Париж IV), з яким було підписано меморандум про співпрацю. Це свідчить про те, що в україністики знову з’явився шанс повернутись в один із найстаріших університетів Європи.
У межах події відбувся концерт співачки Джамали.