Новини«Протистояння» Олександра Дубовика

У Києві в рамках фестивалю Bouquet Kyiv Stage проходить виставка почесного академіка НАМ України Олександра Дубовика.

19.08.2023

18-го серпня у галереї «Хлібня» відкрилася виставка художника Олександра Дубовика «Протистояння». В експозиції як роботи минулих років, так і нові полотна, написані художником під час війни, коли він свідомо залишався в Києві з перших днів повномасштабного вторгнення. Виставка «Протистояння» є відображенням творчого і особистого шляху самого художника: від протистояння тоталітарній радянщині до протистояння кон’юктурі і подвійним стандартам, а сьогодні - протистояння імперському рашизму.

Illustration

Олександр Михайлович Дубовик (народ. 1931 р. у Києві) – художник-живописець, монументаліст, графік. Є одним із провідних митців України, його творчість – яскрава сторінка в історії українського образотворчого мистецтва другої половини ХХ – початку ХХІ століть. Живописне обдаровання він вдало поєднує з оригінальними інтелектуально-теоретичними дослідженнями. Роботи майстра з успіхом експонуються в кращих музеях і галереях не лише в Україні, а й у багатьох європейських країнах та на американському континенті. Творчість митця вражає універсальністю: він створює мозаїки, вітражі, килими, розписи, дизайн інтер’єрів та книжкову графіку. Нагороджений: орденом Святого Георгія Переможця (2011). Почесний академік НАМ України (2009).


Вся творчість Олександра Дубовика базується на філософії Білого Букету – квантовій ідеї, цілісності і верховенстві об’єднання. Сама філософія і власне символ Букет створені художником і подаровані світу, а також фестивалю Bouquet Kyiv Stage, визначивши його назву та зумовивши його головну ідею. На кожній роботі Олександра Дубовика присутній символ Букет, а в кожній події фестивалю присутня ідея Букету - об’єднання і краса, любов і дарування, спрямованість до світла і протистояння темряві.
Як сказав художник: «Мислити так, щоб тверділа земля під ногами! Пишатися тим, що наразі ми – центр світу, центр всесвіту! Протистояти, щоб гідно пройти цей надважкий історичний шлях, який випав на долю українців. Кожному протистояти обставинам й тому, що ціннісно неприйнятно та неприпустимо. Твердо та стійко йти до переможного кінця!».
На відкритті виставки були присутні президент НАМ України, академік Віктор Сидоренко та віцепрезидент НАМ України, академік Юрій Вакуленко.

Виставка триватиме до 18 вересня 2023 року.

По матеріалам https://bouquetstage.com/