Новини Презентація альбому «Слава живе вічно»

Подія у Львові до 180-ліття театру графа Станіслава Скарбка.

12.05.2023

На кафедрі театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтв ЛНУ імені І. Франка до 180-ліття театру графа Станіслава Скарбка відбулася презентація альбому «Слава живе вічно». Це видання було зініційовано академіком НАМ України, н. а. України, професором Богданом Козаком. Він також здійснив наукове опрацювання, виступив упорядником та автором передслова. Особлива подяка прозвучала колегам з кафедри театрознавства Ягеллонського університету м. Кракова, зокрема - габілітованому доктору пані Агнєшці Маршалек за надану статтю і науково опрацьовані матеріали до альбому.
Гортаючи сторінки історії та функціонування приміщення театру графа Скарбка, який сьогодні є головною сценою Національного драматичного академічного театру імені Марії Заньковецької, Богдан Козак підкреслив, що від середини ХХ століття діяльність галицького театру остаточно стає пов’язаною саме з цією будівлею. З 1944 року, коли Запорізький музично-драматичний театр імені М. Заньковецької на постійне місце праці було переведено до Львова, він почав іменуватися Львівським драматичним, а згодом отримав статус й Національного.
Альбом укладено з чотирьох розділів, що містять зображення акторів австрійської, польської труп, акторів-гастролерів, світлини митців Театру імені Марії Заньковецької, афіші їхніх вистав. 

Illustration

На презентації альбому були присутні член-кореспондент НАМ України, професор Наталія Владимирова, декан факультету культури і мистецтв ЛНУ імені І. Франка, доктор мистецтвознавства Майя Гарбузюк, кандидат мистецтвознавства, доцент Роман Лаврентій, кандидат філологічних наук, доцент Мирослава Циганик, старший лаборант кафедри театрознавства та акторської майстерності Галина Лоєк.