НовиниВиставка «Українське НКС: ремесла, практики та традиції»

Музей Фредрікстад (Норвегія) відкрив двері для репрезентативної виставки під назвою «Українське НКС: ремесла, практики та традиції». Подія відзначає 20-ту річницю Конвенції ЮНЕСКО 2003 року й підкреслює прихильність до культурного обміну й взаєморозуміння між країнами.

21.11.2023

Усі охочі мали можливість не лише побачити матеріальні прояви нематеріальної культурної спадщини, але й дізнатися про багату культурну історію і традиції України. Від яскравих, складних малюнків петриківського декоративного розпису, що свідчить про багату мистецьку спадщину України XVII століття, до мелодійних звуків кобзи та колісної ліри, що відображають глибину та душу українських музичних традицій.

Illustration

Кожному гостю заходу вдалось зануритися в живу культуру, долучитися до традицій, спілкуючись із носіями нематеріальної культурної спадщини України. Майстри писанкарства, петриківського розпису та кобзарі провели низку майстер-класів і воркшопів для відвідувачів музею.

В окремому сегменті виставки норвезькі майстри поділилися знаннями та прийомами з українськими кобзарями із виготовлення музичних інструментів. Це було справжнім святом спільних знань, кульмінацією якого став кобзарський концерт та кіноперегляд фільму член-кореспондента НАМ України, кінорежисера Олесь Санін про явище кобзарства. Співорганізаторами заходу також виступили наукові співробітники Президії НАМ України Мирослава Шевченко та Катерина Позднякова.
На виставці також були презентовані артефакти впливу війни на українську культуру. Через фотографії, відео та мистецькі твори розгортається історія, проливаючи світло на стійкість, жертовність і невмирущий дух нації. Охоплюючи величезний гобелен української спадщини, виставка у Фредрікстаді служить маяком надії та єдності. Це є свідченням сили спільних традицій, розуміння і стійкості людського духу перед лицем труднощів.
Виставка є результатом спільної ініціативи Центру розвитку «Демократія через культуру», Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Інституту ремесел та Музею Фредрікстад. Ці інституції за підтримки Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної академії мистецтв України та Благодійного фонду «МХП-Громаді» мають на меті подолати культурні розриви, зміцнити двосторонні відносини з Норвегією.
Фоторепортаж Марії Шевченко.