Новини «Мистецька премія солідарності» – українським художникамНікіті Цою та Віктору Сидоренку

«Мистецьку премію солідарності», засновану 2022 року з ініціативи президента Міжнародної асоціації мистецтв (AIAP/IAA) Бедрі Байкама (Туреччина), урочисто вручено українським художникам Нікіті Цою та Віктору Сидоренку.

27.07.2023

27-го липня в Національній академії мистецтв України відбулося урочисте вручення «Мистецької премії солідарності» («Art Prize for Solidarity»).
Від імені президента Міжнародної асоціації мистецтв (AIAP/IAA), іноземного члена НАМ України Бедрі Байкама та Турецького національного комітету мистецтв (UPSD) перший віцепрезидент НАМ України академік Валерій Бітаєв вручив атрибути «Мистецької премії солідарності» українським митцям – Нікіті Цою і Віктору Сидоренку та в їхніх особах – всім українським художникам.
На пам’ятному знаку з гаслом «Stop war!» зазначено, що наших художників відзначено «перед лицем жахливої війни, що її переживає Україна та її дорогий народ, із співчуттям українському мистецькому колу та нашим колегам до лиха, яке вони переживають, із нашою найщирішою та сердечною солідарністю й найщирішими побажаннями».
Виголошуючи слово вдячності ініціаторам нагородження, президент НАМ України академік Віктор Сидоренко нагадав, що висока відзнака була встановлена 15 квітня 2022 року в Мексиці, в день народження Леонардо да Вінчі, який з того часу відзначатиметься як Всесвітній день мистецтва.

Illustration

У церемонії взяли участь віцепрезиденти Академії, члени-кореспонденти НАМ України Олесь Санін та Юрій Вакуленко, академіки-секретарі відділень Академії академік Микола Яковлєв та академік Олексій Безгін, в. о. головного ученого секретаря НАМ України академік Олексій Скрипник, співробітники апарату Президії НАМ України.