НовиниВ НАМ України стартував КИЇВ МУЗИК ФЕСТ-2023

1-го жовтня у Великій виставковій залі Національної академії мистецтв України відбувся концерт в рамках XXХІV Міжнародного фестивалю КИЇВ МУЗИК ФЕСТ-2023.

02.10.2023

У Міжнародний день музики в стінах Національної академії мистецтв України звучала хорова, камерно-інструментальна та симфонічна музика відомих українських композиторів.
Другий день XXХІV Міжнародного фестивалю КИЇВ МУЗИК ФЕСТ-2023 розпочався «Хоровим калейдоскопом» у виконанні хору хлопчиків і юнаків сектора практики Національної музичної академії України імені Петра Чайковського (художній керівник і диригент – Алла Шейко). Звучали твори на музику Данила Туптала «Взирай з приліжанієм, тлінний чоловіче» (аранжування Віктора Степурка) та «Войська запорозького воїн знаменитий» (на слова Григорія Грабянки), Олександра Козаренка «Острозький триптих» Ч. I. «Взбранной воєводі» 2000 р., Степана Малюци «Гей, степами, темними ярами» (1944), Ганни Гаврилець «До Тебе підношу я, Господи, душу свою» псалом 25 (1, 2, 4) 2001 р.

Illustration

У другому відділенні концерту лунали солоспіви ансамблю солістів «Благовість» (художній керівник – Тетяна Кумановська, диригенти – Алла Рибак та Олена Кумановська, Олена Кумановська – сопрано, Роман Рєпка – фортепіано). 

У їхньому виконанні прозвучали: поезія Бориса Олійника «Колискова новонародженому киянину» на музику члена-кореспондента НАМ України Лесї Дичко, поезія Валентини Антонюк «Павутиняно у лісі...» на музику Валерія Антонюка, вірш Лесі Українки «Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти» на музику Сергія Зеленського, вірш Тараса Шевченка «На вгороді, коло броду» на музику Мирона Дацко, ще один вірш Великого Кобзаря «Царям, всесвітнім шинкарям…» покладений на музику Олега Польового, псалом Давида № 62 «Тільки від Бога чекай у мовчанні» на музику Світлани Острової, обробки народних пісень «А вже весна» та «Подоляночка» на музику Ярослава Верещагіна, вірші китайських поетів «Вночі у човні» та «У храмі Іай» на музику Олександра Рудянського, «Канон філософа» на музику Романа Никифоріва, а також відбулася світова прем’єра диптиха на вірші Павла Тичини (музика Дмитра Щириця).
Третє відділення відкрилося піснею Дмитра Луценка на музику Лесі Дичко присвяченою вечірньому Києву. Тріо бандуристок Українського радіо у складі Тетяни Маломуж, Ольги Нищоти та Катерини Коврик, які виконали цю пісню також презентували публіці світові прем’єри кількох українських пісень («Гиля, гиля, сірі гуси» на музику Анастасії Комлікової, «Місяць на небі» на музику Мирона Дацко та вірш Григорія Сковороди «Гей поля, поля зелені» на музику Сергія Зеленського).
У третьому відділені лунали твори: «Мати наша, сивая горлиця» на вірші Бориса Олійника із вокального циклу «Мати» (композитор Іван Карабиць), «Червона калина» Василя Романюка (композитор Роман Никифорів) та «Ой на горі дивний див» (слова з поезії Середньовіччя Космологічне суголосся на музику Юрія Алжнєва).
Завершився концерт українською народною піснею «Ой чорна, я си чорна» на музику Андрія Бондаренка. Музичний вечір у НАМ України зібрав величезну кількість людей доводячи, що Академія є популярним та впізнаваним у столиці культурно-мистецьким осередком.