НовиниТворчий захід на честь Григорія Квітки-Основ’яненко

29-го листопада у Великій залі Національної академії мистецтв України відбувся творчий захід на честь 245-річчя з дня народження Григорія Квітки-Основ’яненка.

30.11.2023

2023-й рік – ювілейний для видатного українського письменника, оскільки відзначаємо подвійну дату: 245 років від дня народження і 180 років від дня смерті Г. Квітки-Основ’яненка. В Національній академії мистецтв України 29-го листопада відбулося урочисте відкриття документально-художньої виставки «Великі земляки: Григорія Квітка-Основ’яненко», з експозицією якої зможуть ознайомитися учасники ювілейних заходів 29-го листопада, які влаштовуються з нагоди дня його народження. У програмі зустрічі поціновувачів творчості видатного українця були розповіді про цікаві факти з життя Григорія Квітки-Основ’яненка від дослідників історичної спадщини України; презентація нової книги; музичні вітання; неформальне спілкування з організаторами проєкту «Великі земляки: Григорій Квітка-Основ’яненко».

Illustration

Від Академії з вітальним словом до присутніх звернувся президент НАМ України, академік Віктор Сидоренко. Долучилися до привітань й представники Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації, зокрема голова постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха.

Доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор історичних наук Володимир Маслійчук прочитав змістовну лекцію присвячену видатному письменнику, громадському та культурному діячу, основоположнику жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. У творчій зустрічі також брали участь замісниця директора Харківського художнього музею, мистецтвознавиця Лариса Абраменко та голова творчого клубу «Гостинна на Дворянській». художник, дизайнер Володимир Ск!п (Скипенко), Модерувала заходом Людмила Рубаненко, меценатка, ініціаторка документально-художнього проєкту «Великі земляки», заслужений економіст України, голова Ради Корпорації «Консалтингова група “Рубаненко і партнери”».
Творчий захід на честь Григорія Квітки-Основ’яненко завершився музикальним привітанням від артиста оркестру Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки, заслуженого артиста України, бандуриста та композитора Володимира Войта. У його виконанні пролунали сучасні твори українських композиторів та його власні музикальні композиції.