НовиниПрезентація книги
«Майстерство актора. Мімограмота»

12-го жовтня у НАМ України відбулася презентація видання «Майстерство актора. Мімограмота» Степана Бондарчука, який є одним із учнів реформатора українського театру Леся Курбаса.

17.03.2023

Презентоване видання стало першою книгою проєкту «Сценознавство», ініційованого відділенням театрального мистецтва НАМ України, зокрема його академіком-секретарем Олексієм Безгіним. Варто також наголосити, що це є спільний проєкт НАМ України (відділення театрального мистецтва, відділення теорії та історії мистецтв, Інститут проблем сучасного мистецтва) та Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

Illustration

У вітальному слові до присутніх Президент НАМ України, академік НАМ України Віктор Сидоренко підкреслив надзвичайну актуальність заходу, адже той головний вектор, яким керувалися його організатори – републікація маловідомих і призабутих методологічних праць представників національної театральної культури сьогодні є вельми важливим для усіх видів мистецтва.
Академік НАМ України Олексій Безгін наголосив на тому, що презентована книга є першим томом багатотомного видання під загальною назвою «Сценознавство», і наразі вже зібрані та опрацьовуються матеріали наступних томів.

Член-кореспондент НАМ України Олександр Клєковкін у своєму виступі зупинився на необхідності комплексного відродження того фактажу, що розпорошений по різних джерелах і потребує уважного аналізу та опрацювання.
Упорядник видання «Майстерство актора. Мімограмота», кандидат мистецтвознавства Микола Шкарабан розповів про ті музейні фонди та інші архівні джерела, де зберігається чимало маловідомих матеріалів, що дозволяють по-іншому поглянути на знакові постаті української театральної культури. Член-кореспондент НАМ України Наталія Владимирова підкреслила важливість вивчення культурного контексту, що впливав на формування тієї чи іншої творчої особистості та векторів розвитку національного театру.
Член-кореспондент НАМ України Владислав Корнієнко підкреслив важливість впровадження зібраного та оприлюдненого матеріалу у європейський контекст. Присутні на презентації народні артисти України Богдан Бенюк та Євген Ніщук звернули увагу на активізацію впровадження методології виховання майбутніх акторів, що була розроблена Лесем Курбасом та його учнями, у сучасний педагогічний процес.
На заході, крім студентської молоді були присутні представники багатьох мистецько-культурних інституцій, зокрема: Національної спілки театральних діячів України, Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, Публічної бібліотеки імені Лесі Українки та співробітники Апарату НАМ України.
Фото Тетяни Мячкової