НовиниПрезентація книги
«Академік Людмила Міляєва:
Життя в мистецтві»

В Президії НАМ України відбулася презентація книги «Академік Людмила Міляєва: Життя в мистецтві»

24.11.2023

Особливою подією цьогорічної V Міжнародної наукової конференції «Проблеми методології сучасного мистецтвознавства та культурології». стала презентація книги «Академік Людмила Міляєва: Життя в мистецтві». Автора ідеї та упорядник академік НАМ України Тетяна Кара-Васильєва, науковий редактор професор Андрій Пучков. Презентацію було проведено в змішаному оф-онлайн-режимі 16 листопада в залі засідань Президії Академії.

Illustration

Презентоване видання побачило світ з ініціативи НАМ України за підтримки ІПСМ НАМ України, ІМФЕ імені М.Т. Рильського, за фінансової підтримки ГО «Всеукраїнська академія мистецтв».
Колективна праця є сучасним науковим виданням, презентованим у форматі збірника спогадів і науково-теоретичних узагальнень, що систематизує основні періоди діяльності академіка НАМ України, заслуженого діяча мистецтв України, доктора мистецтвознавства, професора Людмили Семенівни Міляєвої (1925–2022).
Книжка презентує головні напрями професійної діяльності Людмили Семенівни, висвітлює окремі, цікаві, але донині маловідомі факти її творчості. Книга містить власні спогади Л. Міляєвої про колег і друзів, авторські лекції про українське бароко, які проф. Міляєва читала студентам. Крім того, на сторінках видання висвітлено спогади учнів, колег, друзів, всіх, хто упродовж багатьох років особисто знав Людмилу Семенівну і став невід’ємною складовою її наукової і науково-педагогічної школи. Загалом авторами вищезгаданих спогадів стали більш ніж двадцять діячів науки і культури різних регіонів України.
Подія, що зібрала численну слухацьку аудиторію, розпочалася вітальним словом президента НАМ України, академіка Віктора Сидоренка, який підкреслив значну роль видання у формуванні майбутнього національної культурної спадщини. При цьому В. Сидоренко звернув увагу присутніх на актуальність робіт, присвячених творчому доробку членів Академії і наукових працівників установ, які перебувають у віданні НАМ України. Адже їм належить провідна роль у процесах відродження, систематизації й архівації найкращих зразків культури України.

Подальше проведення заходу, його модерування здійснив академік-секретар відділення теорії та історії мистецтв НАМ України, член-кореспондент Академії Владислав Корнієнко. У зверненні до присутніх В. Корнієнко акцентував роль тих видань, на сторінках яких всебічно розкрито тему національної культури України, що презентована здобутками її видатних діячів як їх наукова спадщина, що включає, зокрема, авторські лекції і спогади послідовників, учнів, шанувальників. 
У своєму виступі автор ідеї та упорядник академік Тетяна Кара-Васильєва приділила увагу передумовам, що інспірували ідею написання книги, відмітила вагомість даного видання для сучасності й майбутнього держави, зокрема для творчості подальших поколінь мистецтвознавців і культурологів. Тетяна Валеріївна висловила слова щирої вдячності представникам наукових установ, що підтримали видання, авторам спогадів, а також широкому колу небайдужих науковців – учнів Л. Міляєвої, які взяли участь у підготовці книги.
Міркуваннями з присутніми поділилася член-кореспондент НАМ України Наталія Владимирова. На її переконання, ця робота є одним із чотирьох ґрунтовних наукових видань, які останнім часом презентувалися у стінах НАМ України. На особливу увагу в цьому аспекті заслуговують матеріали лекцій Л. Міляєвої та бібліографія, оформлена з урахуванням останніх вимог МОН України до наукових видань.
Достатньо широкою, всеохоплюючою є географія даного заходу. Адже у ході подальшого представлення презентації присутні мали можливість почути думки і спогади про Людмилу Семенівну академіка НАМ України Андрія Чебикіна, кандидата мистецтвознавства Анатолія Адруга (Чернігів), члена-кореспондента НАМ України Людмили Соколюк (Харків), кандидатів мистецтвознавства Зої Чегусової та Тетяни Тимченко, кандидата історичних наук Юрія Коренюка.
До слова були запрошені також автори статей, підготовлених для сторінок цього видання, серед яких – представники львівської наукової школи, зокрема кандидати мистецтвознавства Назар Козак, Олег Рішняк, Оксана Садова (Львів), які особисто відвідали презентацію і взяли активну участь в обговоренні тем вищезгаданої книги.Самобутнім виразно-емоційним камертоном видання став той факт, що на сторінках книжки презентовано ряд яскравих, самобутніх ілюстрацій, а саме – портретів, народжених творчим генієм народного художника України, професора Сергія Подерев’янського (1916–2006), чоловіка Людмили Семенівни.