Новини НАМ УкраїниПерсональна виставка Олени Овчиннікової Memento vitae

У Києві проходить виставка іноземного дійсного члена НАМ України, художниці Олени Овчиннікової (Україна-США).

18.04.2023

Олена Овчиннікова народилася в Києві, закінчила Київський художній інститут (КДХІ) та у 1969–1982 роках викладала в КДХІ. Авторка численних графічних серій та окремих творів на українську тематику, що вирізняються індивідуальною «фресково-монументальною» стилістикою. Ілюструвала близько 25 книг, поміж яких «Свято святого Йоргена» Гаральда Бергстедта (1967), «Вир» Григорія Тютюнника (1972), «Вершники» Юрія Яновського (1987). З 2001 року живе і працює в США (Хомстед, Пенсильванія). 
Нещодавно в Києві в Музеї української діаспори відкрилася персональна виставка Олени Овчиннікової "Memento vitae". Слід зазначити, що вперше за роки незалежності в рідному місті художниці відбулася ретроспектива її творчості. На виставці представлено понад 50 творів із фондів Музею історії міста Києва та Музею української діаспори, створених художницею в Україні та в еміграції (США) у період з кінця 1950-их років і до сьогодні. 
Серед робіт – серія ліноритів «Люди з Верховини», зроблених наприкінці 1950-х – на початку 1960-х робіт під враженням від мандрівок Гуцульщиною, та низка творів, на створення яких мисткиню надихнуло древнє село Халеп’я та його мешканці. Вперше на виставці представлені ескізи художниці до муралу в київському готелі «Інтурист», здійсненому в 1990-му році. Пізніше настінний розпис було знищено й акварельні зарисовки – «Гопак» і «Краков’як» ꟷ єдине, що залишилося від видатного монументального творіння мисткині. 
Кульмінацією виставки є серія «Декамерон», написана Овчинніковою в 2008–2020 роках у США і нещодавно передана до колекції Музею української діаспори в Києві. 4 квітня на відкритті виставки директор Музею Оксана Підсуха зазначила, що цей проєкт ставить на меті заново і широко відкрити непересічну українську художницю, досі недооцінену на батьківщині, вписати її ім’я та творчий спадок у літопис національного відродження українського мистецтва, що увійшов в історію як рух шістдесятництва. 


Illustration

На відкритті також були присутні віцепрезидент НАМ України Юрій Вакуленко та академік-секретар відділення образотворчого мистецтва НАМ України Андрій Чебикін. У своєму вітальному слові Андрій Володимирович підкреслив, що на виставці представлені видатні зразки українського графічного мистецтва, що вражають віртуозністю техніки та довершеністю форми.

Виставка триватиме до 11 червня 2023 року.
Музей української діаспори, Київ, вул. Князів Острозьких, 40 Б.