Новини "Великі земляки:Григорій Квітка-Основ'яненко"

Запрошуємо 23-го листопада, 16:00, до Великої зали Національної академії мистецтв України на відкриття документально-художньої виставки "Великі земляки: Григорій Квітка-Основ'яненко" до 245-річчя письменника, громадського та культурного діяча, основоположника жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі.

21.11.2023

У творчості видатного українця особливе місце посідає Харківщина. Для україномовних творів Г. Квітка обирає псевдонім Основ’яненко, що походить від назви старовинного села, а зараз району Харкова - Основи. Для нас твори Григорія Квітки-Основ’яненка - це спадщина наших предків, це правдиві картини народного життя.
2023-й рік ювілейний для нашого великого земляка. Ми відзначаємо подвійну дату - 245 років від дня народження і 180 років від дня смерті письменника. 
Організаторами проєкту багато років виступають творчий клуб "Гостинна на Дворянській" та культурно-діловий центр «Рубаненко і партнери», а їх партнерами цьогоріч стали: Національна академія мистецтв України, Національний музей Тараса Шевченка, Харківський літературний музей, Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка, Харківський державний академічний український драматичний театр імені Т. Г. Шевченка, Харківський художній музей, Харківський Національний університет імені В. Н. Каразіна.
Григорій Квітка-Основ'яненко - не перше прізвище видатної людини з проєкту "Великі земляки". Минулого року документально-художня виставка "Великі земляки: Григорій Сковорода" саме у день 300-річчя українського генія філософа була репрезентована у Верховній Раді України.
Документальну частину виставки про Г. Квітку-Основ'яненка оприявлено в плакатах, які розповідають про життя, творчість і громадську діяльність одного зі стовпів класичної української літератури, та підготовлена знаними харківськими істориками, краєзнавцями, мистецтвознавцями, музейниками, журналістами.
Художня частина виставки включає: архітектурні пейзажі квіткінських місць у Харкові, голови Харківської організації НСХУ, народного художника України Віктора Ковтуна: ескізи костюмів та декорацій спектаклю за твором Г. Квітки-Основ'яненка "Сватання на Гончарівці" головного художника Харківського академічного театру музичної комедії Тараса Шигимаги; графіку молодої харківської художниці Ніки Хворостенко, що присвячена українській символіці.

Illustration

Організатори: Творчий клуб «Гостинна на Дворянській» і культурно-діловий центр «Рубаненко і партнери» за підтримкою: Національна академія мистецтв України (НАМ України) – самоврядна наукова установа, яка сприяє збереженню та продовженню традицій в галузі мистецтва, мистецтвознавства та культурології, а також підтримці мистецької освіти й наукової спільноти України. Під керівництвом НАМ України функціонують дослідницькі та освітні інституції.https://academyart.org.ua/Контактна особа від НАМ України: +380979659013 Катерина Позднякова.
Куратор виставки: Андрій Парамонов, харківський історик і видавець.
Дизайн виставки розроблено головою творчого клубу "Гостинна на Дворянській" Володимиром Скипенком.
Партнери проєкту: Національна академія мистецтв України, Національний музей Тараса Шевченка, Харківський літературний музей, Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка, Харківський державний академічний український драматичний театр імені Т.Г. Шевченка, Харківський художній музей, Харківський Національний університет ім. В.Н. Каразіна Художня галерея ім. Генріха Семирадського

Відкриття відбудеться 23 листопада, 16:00Національна академія мистецтв УкраїниКиїв, вулиця Бульварно-Кудрявська, 20
Виставка триватиме до 7 грудня включно.Графік роботи виставки: пн-пт, 11:00-17:00Вхід вільний.