НовиниКультурна мозаїка

За підтримки Європейського Союзу European Union in Ukraine провела в галереї мистецтв «Лавра» (Київ) масштабний мистецький пленер.

10.07.2023

Представники Апарату Президії Національної академії мистецтв України та Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України взяли участь у мистецькому пленері «Культурна мозаїка», що відбувся 8-го липня 2023-го року в межах комунікаційної кампанії «Разом творимо. Разом зберігаємо» за підтримки Європейського Союзу.
Мистецький пленер – це ключовий публічний захід комунікаційної кампанії, що триває від березня 2023-го року та розповідає українцям про важливість збереження культурної спадщини, особливо під час війни, та познайомить із сучасними митцями, які продовжують збагачувати Україну та нашу європейську родину культурними надбаннями. Одним із важливих заходів мистецького пленеру «Культурна мозаїка» був лекторій з виступами та презентаціями кураторів музеїв, реставраторів та представників креативних індустрій про їх досвід збереження і розвитку культури під час війни, зокрема досвід співпраці з інституціями Європейського Союзу.
Участь у лекторії взяв академік-секретар відділення теорії та історії мистецтв НАМ України, заслужений діяч мистецтв України, доктор культурології, професор Владислав Корнієнко. Відзначаючи непересічну подію для мистецького життя України – набуття членства НАМ України в Європейському альянсі академій він поділився досвідом співпраці Національної академії мистецтв України з Європейським Союзом і розповів про важливість даної події для розвитку культурної сфери України.

Illustration


Зокрема, Владислав Корнієнко зазначив: «Саме міжнародна складова стає сьогодні чи не найголовнішим аспектом діяльності Національної академії мистецтв, оскільки саме культурні і мистецькі особливості України виявилися найцікавішими для міжнародної спільноти, причому, саме в період повномасштабного вторгнення». 
«Спектр завдань з міжнародної діяльності нашої Академії зумовлений тим, що навіть за статутними умовами Академія реалізовує багато міжнародних проєктів, здійснює міжнародне співробітництво, встановлює зовнішньоекономічні зв’язки та провадить міжнародну наукову та мистецьку діяльність з метою інтеграції українського мистецтва і науки у світовий науковий й мистецький простір із забезпеченням та захистом національних інтересів України», - продовжив Владислав Корнієнко і додав, що міжнародними партнерами Національної академії мистецтв України є Академія наук і мистецтв Боснії і Герцеговини, Берлінська академія мистецтв, Королівська академія мистецтв у Лондоні, а також Альянс європейських академій.
Під час мистецького пленеру «Культурна мозаїка», крім відвідання лекцій, митці, працівники культури та креативних індустрій, а також всі охочі мали можливість побачити виставку про збереження культурної спадщини України під час війни, взяти участь у цікавих майстер-класах, ознайомитись із грантовими можливостями ЄС, відвідати виставку друкованої продукції науково-видавничого об'єднання «Дух і Літера». Діти змагались в креативному конкурсі рисунків. Також, в межах заходу відбулося відкриття виставки переможців конкурсу художніх проєктів, присвяченого мистецькому осмисленню війни в Україні.