НовиниВ ІПСМ НАМ України відкрилася Благодійна виставка [індивідуальна мінливість]

Виставка є результатом співпраці ІПСМ НАМ України та проєкту «Беззвучно до глухоти», який за допомогою мистецтва збирає гроші на потреби ЗСУ. Її мета – підтримати збір на закупівлю машини для бойового підрозділу у складі бригади швидкого реагування Національної гвардії України «Рубіж», в якому служить художник Олександр Лень. Сам він став співкуратором виставки разом із Анастасією Кузьменко та Андрієм Сидоренком.

22.11.2023

Серед учасників: Тиберій Сільваші, Нікіта Кадан, Олександр Лень та Андрій Сидоренко, Жанна Кадирова, Діана Качуровська, Марія Матяшова, Діма Толкачов, Наталія Лісова, Антон Саєнко та багато інших, усього понад тридцять сучасних українських художників.

Illustration

Дерево, метал, фотографія, відео, вишивка, колаж, живопис, графіка, діджитал-арт, текстиль, принт – ці різноманітні експонати в індивідуальній стилістиці та улюблених медіа авторів все ж таки вдалося об’єднати у великому просторі, створити суголосність: візуальну, тематичну, емоційну.

Яка ідея, окрім метазавдання – будь-якими шляхами допомагати армії, – об’єднує експозицію? Це надихаюча ідея пошуку того, що дає силу жити і творити. Повсякденне життя, професійна реалізація, культурна діяльність сьогодні відбуваються через подолання того страшно напруженого поля, яке створила війна. Емоційна синусоїда – коли відчай, зневіра, тяжка втома змінюються підйомом і жагою роботи, прагненням іти уперед, – знайома, мабуть, кожній людині. Звідкись беруться сили й наснага. 
«Благодійна виставка [індивідуальна мінливість] висвітлює внутрішню силу, яку несе кожен із нас, – розповідають куратори. – Вона фокусується на предметах, процесах і переживаннях, що оточують особистість у моменті глибокого болю. Але це також ті предмети, процеси і переживання, які залишаються у моменті спокою, побуту та звичного життя. Це ті сюжети, які ми не помічаємо, хоча вони є крихітними механізмами та двигунами».
Проєкт триватиме до 16 грудня у виставковому залі інституту (вул. Є. Коновальця, 18Д). Всі експонати можна придбати; деякі вже знайшли поціновувачів, але залишаються в експозиції. Графік роботи виставки: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 16:00, субота з 12:00 до 16:00, неділя вихідний. Проводяться групові екскурсії.