Новини Непоправна втрата для українського мистецтва та НАМ України

Колектив Національної академії мистецтв України з глибоким сумом повідомляє, що на 85 році життя пішов у засвіти художник-монументаліст, дизайнер, громадський активіст та відданий син України, член-кореспондент НАМ України за відділенням синтезу пластичних мистецтв Анатолій Гайдамака.

27.10.2023

Анатолій Васильович, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний художник України, кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня, ввійшов у плеяду найвизначніших митців сучасності. Його численні проєкти, реалізовані та конкурсні, завше були на вістрі часу, соціального виклику, віддзеркалюючи переживання та порухи, пошуки і тріумфи, тугу та смуток рідного народу. 
Анатолій Гайдамака виконав десятки яскравих і неповторних проєктів в Україні та за кордоном, від авангардних, на виклик часу, експозицій в Одеському літературному музеї –до численних проєктів меморіалів жертвам Голодомору, воїнам захисникам і загиблим в російсько-українській війні; від оформлення Національного заповідника «Хортиця» до церков у Македонії й українському Криму. Як головний художник Меморіального комплексу Національного музею історії України у Другій світовій війні, Анатолій Гайдамака активно займався питаннями декомунізації й деколонізації, запрошувався як визначний фахівець в Україні й за кордоном. Був учасником численних міжнародних виставок у Швеції, Данії, Німеччині, Китаї, Польщі, Угорщині, Чехії, Словаччині та ін., репрезентуючи на весь світ вітчизняну культуру та мистецтво. 

Illustration


Національна академія мистецтв України глибоко сумує з приводу смерті Анатолія Васильовича і висловлює щирі співчуття його рідним та близьким.
Прощання з Анатолієм Васильовичем Гайдамакою відбудеться 1-го листопада об 11:00 у Володимирському соборі.