'Новини НАМ УкраїниВиставка Андрія Чебикінадо видання "Любощі" Овідія

Виставка ілюстрацій художника Андрія Чебикіна до унікального видання творів Овідія “Любощі” у перекладі Андрія Содомори представлена в стінах Національного музею "Київська картинна галерея" з 9 листопада по 11 грудня.

08.10.2022

У ваших руках унікальна книжка – три твори Овідія, які відповідають трьом найвиразнішим системним проявам любові. Перша – «Любовні елегії» – відповідає зародженню почуття кохання, його еволюції «в собі», що супроводжується могутньою духовною мобілізацією, творчим злетом.
Друга – "Мистецтво кохання" – відповідає стадії повної взаємності двох, захоплених одне одним, коли важливим є вміння кохати. Третя пов’язана з розривом, болем і стражданнями – «Ліки від кохання», якими є вигадлива, чарівна, жартівлива, весела любовна гра. Ці твори об’єднані спільним поняттям: Amores – любощі. З появою друкованої книжки, твори Овідія, стали одними з найчастіше ілюстрованих (після Біблії) в Європі.
Кожен видатний майстер пера і різця вважав за потрібне проілюструвати Овідія. Це був тест на вершинну майстерність. Кожне покоління формувало своє бачення і образне сприйняття Овідія. От і сьогодні – неймовірна віртуозність, дивовижний тонкий гумор, всеохопна чуттєвість і глибока людяність Овідія наблизились до нас завдяки вдумливому перекладу Андрія Содомори та майстерності Андрія Чебикіна, а ми, українці, долучаємось до цього цивілізаційного процесу.
Отже, швидше відкривайте книжку і пірнайте в дивовижний світ слова, думок і образів Овідія.
Автор: Степан Давимука

Illustration

АНДРІЙ СОДОМОРА – в одній особі класичний гуманітарний університет з розгорнутою програмою культивування знань на ціннісній платформі етики і духовності. Письменник, перекладач, дослідник та інтерпретатор текстів світової літературної спадщини.
Професор кафедри класичної філології Львівського національного університету імені Івана Франка, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, кандидат філологічних наук, член Національної спілки письменників України, лауреат Премії імені Максима Рильського та Літературної премії імені Григорія Кочура, премії Міста літератури ЮНЕСКО та інших, почесний громадянин міста Львова.

Illustration

АНДРІЙ ЧЕБИКІН – особистість з багатим творчим профілем, художник і педагог, віртуоз лінії в естампі та оригінальній графіці. Виразник ліричної і драматичної сутностей життя в численних мистецьких циклах. Взоруючись на елітарні форми культурної класики зумів розбудувати індивідуальну творчу програму, сповнену внутрішньої напруги і ностальгії за Гармонією. Реалізує авторське творче кредо "Мистецтво – це антипод "естетики огидного".
Художник-інтелектуал, із сучасним естетичним світоглядом, один з фундаторів національної моделі мистецької освіти в Україні. Академік-секретар відділення образотворчого мистецтва НАМ України, академік НАМ України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний художник України, професор.