НовиниВідкрився П’ятий Артфест жіночого мистецтва  

Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві та Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України проводить Contemporary Women’s Art Fest.

16.09.2023

Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві (UAFRA) за підтримки Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України (Київ, вул. Є. Коновальця, 18 Д) з 14 по 30 вересня 2023 року проводить П’ятий фестиваль сучасного жіночого мистецтва / Contemporary Women’s Art Fest – 2023. Тема цього року – «Алегорія сили».

Illustration

У 1470 році Сандро Ботічеллі написав картину «Алегорія сили», що уособлює моральну стійкість та залізну волю. На ній зображена молода жінка в обладунках, яка випромінює крихкість і жіночність разом із твердістю духу, моральною силою та впевненим спокоєм. Пройшло більше половини тисячоліття, а цей жіночий образ залишається об’єктом захоплення та втіленням фундаментальних характеристик жіночої натури. Змінюються парадигми епох, незмірно зросла роль жінки у суспільстві, її оцінка та самооцінка. Жіночість та впевненість йдуть поряд з професіоналізмом та надійністю. За словами Маргарет Тетчер, «якщо ви бажаєте щось зробити, попросіть жінку». А яким є образ сучасної жінки в очах жінок-художниць? Якими вони бачать сучасний світ та власну роль у ньому? Чи актуальний, як і раніше, сплав крихкості та сили в жіночому характері? У чому сила жінки? У чому джерело сили та натхнення? Як загалом виглядає сучасна алегорія сили? Такі творчі питання поставлені на цьогорічному Артфесті.

Символом Артфесту стала картина Ірина Акімової (кураторки фестивалю, лідерки UAFRA) «Довіра», бо довіра один до одного у воєнні часи є запорукою нашої сили та єдності. П’ятий Артфест проходить в умовах війни. Чимало українських мисткинь зараз знаходяться за межами країни. Однак інтерес до Артфесту був не аби який: творча комісія отримала понад 100 аплікацій.
До експозиції увійшли роботи 28 мисткинь: Ірини Акімової, Оксани Чепелик, Наталії Амірової, Анастасії Осмоловської, Уляни Балан, Людмили Богайчук, Тані Василенко, Тетяни Волошиної, Альони Гром, Ганни Денисенко, Наталії Діденко, Марії Дроздової, Аліни Заманової, Наталії Зіновчук, Вікторії Карташової, Олени Куцої-Чапенко, Ксенії Малинки, Олени Морозової, Вікторії Остренко, Людмили Познянської, Олени Панченко, Ірини Прокопчук, Катерини Пятакової, Катерини Радко, Ольги Рондяк, Інни Салюк, Олесі Ткаченко, Юлії Турянської. Серед учасниць є такі, що приймали участь у всіх Артфестах, але є й нові авторки.
Ірина Акімова розповідає: «Роботи різноманітні по стилю, техніці, матеріалам. Тут є живопис, графіка, колажі, аплікації та валяння, витинанки й вишиванки, експериментальні фотороботи, діджітал-арт, відео-арт та скульптури. Значна частина робіт з’явилася за роки війни, тому в них багато експресії, драматичний відгук нашого болю, жалю і напруги, з одного боку, та віри і надії на перемогу, з іншого. У багатьох роботах авторки творчо використовують фольклорні мотиви та розкривають національну автентичність. Чимало творів досліджують фемінність».
Фестиваль жіночого мистецтва був започаткований у 2018 році для підтримки талановитих жінок у мистецтві. За минулі роки у ньому взяли участь понад 200 мисткинь з України та інших держав.