НовиниВітаємо!

Національна академія мистецтв України сердечно вітає члена-кореспондента НАМ України музикознавця й педагога Аллу Костянтинівну Терещенко з 85-річчям від дня народження.

03.09.2023

Алла Костянтинівна Терещенко – музикознавець, музичний критик, педагог. Доктор мистецтвознавства (1986), професор (2002), член-кореспондент НАМ України (2001), лауреат премії Національної спілки театральних діячів України в галузі театрознавства і театральної критики (1988), член Національної спілки композиторів України, член Національної спілки театральних діячів України.

А. К. Терещенко – провідний науковець в українському музикознавстві, адже презентує його здобутки на численних всеукраїнських та міжнародних конференціях та здійснює популяризацію на світовому рівні через мистецтвознавчі журнали та збірники (є членом редколегій низки фахових видань). Дослідниця взяла активну участь у написанні статей до широковідомих сьогодні фундаментальних наукових видань – «Української музичної енциклопедії» та «Енциклопедії українознавства». Також дослідниця опрацювала матеріали для таких багатотомних видань, як: «Історія української культури» та «Історія української музики».
Упродовж багатьох років А. К. Терещенко веде викладацьку роботу, є професором Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Завжди долучається з актуальними доповідями з проблем музикознавства до роботи наукових конференцій, круглих столів, що проводяться з ініціативи НАМ України. У 2009 році світ побачив збірник наукових статей «Музична україністика. Сучасний вимір», виданий на пошану А. К. Терещенко.
У науковому доробку дослідниці – понад 120 публікацій, і вона продовжує докладати багато зусиль для популяризації, збереження творчої спадщини національного музичного мистецтва. Її статті у фахових збірниках та журналах відображають сучасний стан мистецтвознавства та окреслюють коло наукових пошуків у галузі теорії та історії української музики.

Зичимо Аллі Костянтинівні щасливої й довголітньої долі, міцного здоров’я, подальших наукових звершень і втілення найзаповітніших творчих планів! До привітань іменинниці особисто долучилися Перший віцепрезидент, академік НАМ України Валерій Бітаєв та академік-секретар відділення теорії та історії мистецтв НАМ України, член-кореспондент НАМ України Владислав Корнієнко.