Новини НАМ УкраїниУ Лондоні відбувся благодійний аукціон

28 січня в Королівській академії мистецтв у Лондоні відбувся благодійний аукціон на підтримку НАМ України. Проєкт був ініційований Фондом Natalia Cola Foundation.

08.02.2023

До Королівської академії мистецтв завітали гості, яким небайдуже мистецтво та доля Національної академії мистецтв України. Напередодні благодійного аукціону «Мистецтво без кордонів» в Королівській академії проходив онлайн аукціон з роботами знаних і молодих художників. Значних організаційних зусиль до проведення лондонського заходу разом з НАМ України доклав Фонд Natalia Cola Foundation на чолі з п. Наталі Кола, яка є почесною меценаткою та амбасадором НАМ України. 
На цей захід надали свої роботи британські й українські митці, зокрема академік Віра Баринова-Кулеба, академік Анатолій Криволап, академік Павло Маков, Володимир Манжос (WaOne), академік Любомир Медвідь, почесний академік Борис Михайлов, Арсен Савадов, Сергій Святченко, академік Тіберій Сільваші, академік Віктор Сидоренко, Олег Тістол, Руслан Тремба, Гамлет Зіньківський, Олеся Трофименко, Tracey Emin, Oli Epp, Kim Faler, Ryan Gander, Antony Gormley, Allen Jones, Christopher Le Brun, Olaf Nicolai, Olga Drozd, Taisiya Polishchuk, Olga Kiselyova, Kitty Rice, Harry Rudham, Alaia de Santis, Siggi Sekira, David aiu Servan-Schreiber, Lisa Sharpe, Conrad Shawcross, Yinka Shonibare, Stephen Shore, Juergen Teller, Clare Woods. 

Illustration

«Незважаючи на руйнівну війну, незважаючи на перебої в електропостачанні, спричинені ракетними ударами та атаками дронів, українське мистецтво продовжує жити. Війна не знищить музику, театр, кіно, мистецтво та дослідження мистецтвознавців. Ані в Києві, ані в інших містах України», - наголосив президент НАМ України, академік Віктор Сидоренко. Від імені Національної академії мистецтв України він подякував ініціаторам та організаторам цього аукціону. На думку Віктора Сидоренка, залучення закордонних друзів, поціновувачів сучасного українського мистецтва сприятиме підтримці українських митців у складних умовах війни.

«Хочу висловити окрему подяку всім художникам-учасникам аукціону за сприяння розвитку української культури та мистецтва», - додав у своєму виступі на заході президент НАМ України.
Надзвичайний і Повноважний Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії п. Вадим Пристайко: «Вже кілька років через агресію Росії наша країна зазнає промислових та культурних втрат. Минулого року, з початком повномасштабного вторгнення, це стало вкрай небезпечним для існування нашої нації. І це не вперше в нашій історії... Міста, промислові підприємства, історичні місця та пам’ятки, заклади культури, музеї та театри зазнають обстрілів та руйнувань. Зараз життєво важливо діяти на всіх рівнях захисту та підтримки України».
«Проект був покликаний забезпечити ефективне функціонування Національної академії мистецтв України як платформи для віддзеркалення здобутків української культури як в Україні, так і за її межами. Своєчасна підтримка таких установ, як Національна академія мистецтв України, забезпечує безперервний розвиток української культури, яка є однією із основ нації», - зазначила президент Фонду Natalia Cola Foundation, ініціатор та організатор заходу Наталія Кола.
За взаємною домовленістю між Фондом Natalia Cola Foundation (ініціатором проекту) та Національною академією мистецтв України зібрані кошти підуть на невідкладний ремонт будівель Академії, забезпечення обладнанням, підтримку наукової, видавничої та виставкової діяльності НАМ України, грантових програм для українських художників, підтримку діджиталізації установи.
Подія відбулася за підтримки Natalia Shpytkovska Advisory, Vogue Ukraine, Clara Zevi Consulting та Giorgio Armani. Окрема подяка фонду the Aleksandr Savchuk Foundation, який очолює Таїсія Савчук-Поліщук за підтримку й активну участь у благодійному проєкті. Куратором відеопрезентації про Національну академію мистецтв України виступив відомий український кінорежисер, академік, віцепрезидент НАМ України Олесь Санін.  Фото Marcus Dawes, Gettyimages