Новини «100 облич Сергія Параджанова»: мистецький проєкт у Національній академії мистецтв України

7-го червня, 16:00, у Національній академії мистецтв України відбудеться відкриття виставкового проєкту «100 облич Сергія Параджанова». Проєкт присвячено 100-річчю з дня народження кінорежисера, сценариста і художника-постановника Сергія Йосиповича Параджанова (1924—1990)

30.05.2024

Ім'я Сергія Параджанова є знаковим не лише для української культури, за словами самого майстра: «Всі знають, що у мене три батьківщини. Я народився в Грузії, працював в Україні і збираюся вмирати у Вірменії». Його шанують у всьому світі: за рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО 100-річчя Сергія Параджанова включено до числа важливих подій 2024 року.
Виставка стане не лише даниною пам'яті майстру, але й черговим поштовхом масштабного дослідження його багатогранного творчого спадку. В рамках проєкту відбудуться покази фільмів самого Параджанова, матеріалів про нього та інших архівних відеоматеріалів, які розкривають його непересічну творчу особистість. Експозиція включатиме скульптури, плакати, живопис, присвячені митцю. Вони стануть органічним доповненням оригінальних колажів митця, які вдалось зібрати для цієї виставки. Також будуть репрезентовані листи, фотографії та інші архівні матеріали. Виставка відобразить його винятковий світогляд. Вона познайомить вас з людиною-фестивалем, який надихав і продовжує надихати інших донині.
Впродовж виставки в НАМ України відбудуться багато різних подій, від спілкування з оточенням самого митця до переглядів та обговорення фільмів Параджанова. Ця виставка відкриє таємниці його творчого процесу, віддзеркалить багатогранність його мистецької візії та культурного спадку.
Організаторами проєкту виступили Національна академія мистецтв України, Національна спілка кінематографістів України, Національний музей «Київська картинна галерея» і Вірменське товариство культурних звʼязків «AOKS-Україна».
Партнери: Посольство Республіки Вірменія в Україні, Посольство Грузії в Україні, Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, Національний центр Олександра Довженка, Одеська кіностудія, Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Спілка вірмен України, Музей Хата-гражда, музей кінофільму «Тіні забутих предків».

Illustration

Відкриття мистецького проєкту відбудеться 07.06.2024, 16:00Національна академія мистецтв УкраїниКиїв, вулиця Бульварно-Кудрявська, 20Вхід вільний.
Контактна особа: Борис Лєпшов — науковий співробітник відділу науково-координаційної діяльності та інформації +380975493315
Ілюстрація афіші Гацура Катерина.